Avrupa Obezite Günü
15 Mayıs 2023

            Obezite; Besinlerle alınan enerjinin(kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasının (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan,yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir.

Obezite Hastalığı birçok nedene bağlı olduğundan bireysel mücadelenin ötesinde birçok sektörle ve kurumlararası işbirliğiyle mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 13 Ekim 2010 tarih 41372 sayılı yazıları ve2010/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda “Türkiye Obezite ile Mücadele Kontrol Programı” hazırlanarak ülkemizin hedefleri ve ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetlerin startları verilmiştir.

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri,

Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları,

Fiziksel aktivite yetersizliği, yaş, cinsiyet eğitim düzeyi,

Sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu,

Hormonal ve metabolik etmenler,

Genetik, psikolojik etmenler,

Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama,

Sigara- alkol kullanma alışkanlığı,

Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.),

Doğum sayısı ve sık doğum aralığı, anne sütünün yetersiz alınması.

OBEZİTE RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN YAŞAM ŞEKLİNE YÖNELİK ÖNERİLER

  • Yiyecek alışverişini tok karnına yapmak, yenmemesi gereken besinleri satın almamak,
  • Alışverişe liste hazırlayıp çıkmak,
  • Yenmeye hazır besinleri satın almamak,
  • Satın alırken enerjisi düşük besinleri seçmek (yağlı peynir yerine yağsız peynir seçmek),
  • Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapmak,
  • Sık aralıklarla azar azar yemek, öğün atlamamak,
  • Göz önünde yiyecek bulundurmamak,
  • Mutfağa fazla zaman ayırmamak, en kısa sürede işi bitirip uzaklaşmak,
  • Yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
  • Yemekte küçük, salatada büyük tabak kullanmak, servis malzemelerini küçük seçmek,
  • Tabakta yemek bırakmaktan çekinmemek, kalanı ara öğünde yemek,
  • Mümkün olduğunca iyi çiğnemek ve yavaş yiyerek lokmaların tadına varmak,
  • Lokmalar arasında çatalı kaşığı elinden bırakmak,
  • Yemek yerken başka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak,
  • Akşam yemeğinden sonra bir şey yememek,
  • Özel günlerde düşük kalorili yiyecekleri tercih etmek, eğer fazla yenilirse sonraki öğünü sadece salata ve biraz peynirle geçiştirmek,
  • Herhangi bir sağlık problemi yok ise aktiviteyi arttırmak, kısa mesafelerde taşıt kullanmamak, asansöre binmemek, hızlı tempoyla yürümek, ev işlerini kendi kendine yapmaya çalışmak,
  • Yemek pişirirken düşük enerjili olmasına dikkat etmek (etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ miktarını azaltmak, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek vb),
  • Kilo verme konusunda kendisine güvenmek, sabırlı olmak, sıkıntıları yiyerek gidermek yerine başka faaliyetlerde bulunmak (hergün kitap okumaya vakit ayırmak gibi).

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde kurumlarımıza yönelik Sayın Valimiz Memduh OĞUZ’un destekleriyle ‘ Söz Konusu Sağlığım ve Kurumumsa Eğer Herşeye Değer’ ismiyle projemize başlıyoruz.

 Projeden amacımız Kurumlarımızda obez taraması, eğitim ve fiziksel aktivite konularında farkındalık yaratarak amir ve çalışanları bilinçlendirmek moral ve motivasyonu arttırmak.