“14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ” ETKİNLİKLERİ
28 Kasım 2017

“ 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ ”ETKİNLİKLERİ

“14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ile etkinliklerle kutlanmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl Dünya Diyabet Günü kapsamında tema olarak “Kadınlar ve Diyabet” belirlenmiştir.

Bu kapsamda İlimizde farkındalığın artırılması amacıyla çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Etkinlik kapsamında; Müdürlüğümüz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile okullarda eğitimcilerimiz tarafından diyabet eğitimleri verilmiş maket üzerinde insülin enjeksiyon uygulamaları gösterilmiştir. Eğitim sonrasında öğrencilere nar suyundan yapılan diyabetik lokum ikram edilmiştir. Sağlıklı Yaşam Aracı kullanılarak stant açılmış; bilgilendirici broşür dağıtılmış ve video gösterimi yapılmıştır. İsteyen öğrencilerin antropometrik (boy-kilo) ölçümleri yapılarak risk grubuna girenler aile hekimlerine yönlendirilmiştir.  Bazı okullarda beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde Müdürlüğümüz tarafından basılan tişörtler giydirilerek öğrencilere fiziksel aktivite yaptırılmıştır. Yine bu yılın teması “Kadınlar ve Diyabet” olduğu için Kuran Kurslarında bayanlara yönelik diyabet eğimleri ve diyabet riski taşıyan kadınlara yönelik anlık kan şekeri ölçümleri yapılmış bilgilendirici broşür dağıtılmıştır. Halkın yoğun olarak bulunduğu pazaryerlerinde stant açılmış kadınlara eğitim yapılarak diyabet hakkında bilgilendirici broşür dağıtılmıştır. İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerinde Müdürlüğümüz koordinasyonunda diyabete dikkat çekmek için tüm kamu kurumlarının katılımıyla yürüyüşler düzenlenmiştir. Müdürlük binasında asansör ve ortak kullanım alanlarına diyabet bilgilendirme afişleri asılmıştır.

Toplum sağlığı merkezleri ve hastanelerde diyabet gününde diyabetin önlenmesi ve diyabetli hastaların takibi konularında hizmet içi eğitimler yapılmıştır. Ayrıca Şehir Hastanesinde genel alana diyabet bilgilendirme masası kurulmuş alan afişlerle ve bilgilendirme broşürleri ile süslenmiştir. Masaya “Dünya Diyabet Günü” Temalı Mavi Halka Pankartı asılmıştır. “Dünya Diyabet Günü” Temasına uygun olarak “Diyabet ve Kadın” temalı el ilanları dağıtılmıştır. Kadın hastalara diyabette kadın sağlığı ve gebelikte diyabet ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. Yine aynı masada diyabet eğitim Hemşireleri tarafından isteyen kişilere kan şekeri taraması yapılmış, sonuçları değerlendirilmiş, sorunu ya da sorusu olan hastalara gerekli yönlendirmeler yapılmıştır. Dahiliye servisinde yatan hastalara yönelik olarak “Diyabet Okulu” düzenlenmiştir. Hastalara Diyabet Eğitim Hemşiresi, Diyetisyen, Fizyoterapist ve Dahiliye Uzmanı eğitim vermiştir. Katılan hastalara Diyabet Okulu diploması verilmiştir.Servislerde yatan kadın hastalara Diyabet eğitim Hemşireleri tarafından diyabette kadın sağlığı ve gebelik diyabeti hakkında bilgilendirme ziyaretleri yapılmıştır.

Önemli Gün ve haftalarda etkinlikler yapılmaya devam edecektir.