OKULDA DİYABET PROGRAMI
16 Mart 2018

OKULDA DİYABET PROGRAMI

            T.C.Sağlık Bakanlığı, T.C.Milli Eğitim Bakanlığı ile Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında imzalanan Okulda Diyabet işbirliği protokolü ile  amaçlanan; çocuklarda diyabet bulguları konusunda bilgi düzeyini arttırmak, erken tanı almalarını sağlamak, diyabetli çocukların eğitim kurumlarında bakımı konularında eğitim ve farkındalık sağlamak, çocuklarda obeziteyi önlemek, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak, Tip 1 diyabette tedavi bileşenlerinin yaşamsal önemini anlayarak uygulamaya koymak, Tip 2 diyabetin yaşam tarzı değişimi ile önlenebilir olduğu bilinciyle Sağlıklı Yaşam Tarzı geliştirebilmektir. Diyabetle mücadelede sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının kazandırılmasının önemi, diyabetin erken tanısı, tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilerek diyabete bağlı komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılması faaliyetleri yoluyla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. 

            Protokol; Ülke genelinde resmi-özel eğitim kurumlarındaki öğrencilerin, çalışanların (yönetici, öğretmen, memur, servis şoförü, kantin çalışanı) ve velilerin çocuklarda diyabetin erken tanısı ve diyabetli öğrencilerin eğitim kurumlarındaki kendi kendine bakım becerisi kazandırma konularındaki yeterliliklerini geliştirme, Obezitenin ve Tip 2 Diyabetin önlenmesi çalışmalarını içeren konularda işbirliği yapılması ile ilgili esas, usul ve yükümlülükleri kapsar.

            Tip 1 DM Tanılı Öğrencilere Okulda Diyabet Programı kapsamında insülin uygulaması, beslenme programı, egzersiz programı, kan şekeri ölçüm sıklığı, yaşı küçük çocuklarda aile desteğinin/katılımının önemsenmesi konularında destek sağlanması, Tip 2 Diyabet riski olan öğrencilere, obezite ve diyabetle mücadele, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin önemi konularında yapılacak farkındalık çalışmalarını planlamak ve yürütmek üzere 13.03.2018 tarihinde Halk Sağlığı Başkanlığı toplantı salonunda il merkezi ve ilçe Toplum Sağlığı Merkezinde programdan sorumlu sağlık çalışanlarına SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür PİRGON VE Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görevli Hemşire Helma APAYDIN tarafından bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantıda Tip 1 ve Tip 2 Diyabet, Diyabetik acillerde yapılması gereken müdahaleler, glukagon uygulaması hakkında bilgiler verilmiştir. Toplantıya Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hakan ÖZTAŞ, Uzman Sema SÖNMEZ, Şube Müdürü Fatih Çağlar KAHRAMAN kurum çalışanları ve Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri katılmıştır. Diyabetle Mücadelenin en önemli ayağı eğitim olup İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren, il merkezi, ilçe ve köylerimizde bulunan tüm okulları dolaşan Sağıklı Yaşam Aracında konu ile ilgili kamu spotları yayınlanmakta afiş ve broşür desteği ile gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Okullarda sağlık çalışanlarımız tarafından okul çalışanlarına (okul yöneticileri, öğretmen, memur, kantin çalışanları, servis şoförleri), velilere “Sağlıklı Gelecek İçin Diyabetin Farkındayız” temalı eğitimler yapılacaktır.14 Kasım Dünya Diyabet gününde kamuoyunda ve il genelindeki tüm okullarda, 1. ve 2.basamak sağlık kuruluşlarında, halk eğitimlerinde etkin programlarla gerekli farkındalığın oluşturulması sağlanacaktır. Diyabet tedavi bileşenlerine (ilaç kullanımı, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite) dikkat edildiği taktirde ömür boyu sorun çıkarmayan bir arkadaş olarak size eşlik edecektir.

DİYABETTEN KORKMUYORUZ, SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI İLE DİYABETTEN VE YOL AÇACAĞI OLUMSUZLUKLARDAN KORUNUYORUZ.     

Sağlıklı günler.

  • ET34 (1).jpg
  • ET34 (2).jpg
  • ET34 (3).jpg
  • ET34 (4).jpg
  • ET34 (5).jpg
  • ET34 (6).jpg
  • ET34 (7).jpg
  • ET34 (8).jpg