12-18 MART “ TUZA DİKKAT HAFTASI
09 Nisan 2018

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı olarak önermektedir.Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncının kontrolü için günlük tuz tüketiminin azaltılmasını önermektedir.  Bu nedenle bebek ve küçük çocukların yüksek oranda sodyuma maruz kalmaması gerektiği belirtilmektedir. Erken deneyimlerin ileriki yaştaki sodyum alımı için belirleyici olduğu gösterilmiştir.Ülkemizde yapılan araştırmalar günlük tüketilen tuz miktarının yaklaşık 15 g/gün olduğunu göstermektedir.

Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" yürütülmektedir. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri yapılmaktadır.

Her yıl farklı tarihlerde ve temalarda yapılan “Dünya Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" teması ile gerçekleştirilmiştir. İlimizde de “Dünya Tuza Dikkat Haftası” merkez ve 12 ilçede çeşitli etkinlikler yapılarak (Eğitim, stant, tansiyon ölçümü v.b.) farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;

  1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır
  2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın
  3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın
  4. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin
  5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
  • ET37 (1).jpg
  • ET37 (2).jpg
  • ET37 (3).jpg
  • ET37 (4).jpg
  • ET37 (5).jpg
  • ET37 (6).jpg
  • ET37 (8).jpg
  • ET37 (9).jpg
  • ET37 (10).jpg
  • ET37 (11).jpg
  • ET37 (12).jpg
  • ET37 (13).jpg