Serviks Kanseri Farkındalık Ayı
17 Ocak 2020

Serviks Kanseri “Rahim Ağzı Kanseri” dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen, erken evrede tespit edildiği zaman önlenebilen tek kanserdir. Ülkemizde en sık görülen onuncu kanser türüdür.

Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle “Rahim Ağzı Kanseri” erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanserlerinin %70’inden fazlasının nedeni olan HPV16 ve HPV18’e karşı etkili aşılar uzun süredir kullanılmaktadır. Dünyada pek çok ülkede ulusal aşılama programında yer almaktadır. Türkiye’de ise ulusal aşılama programında yer almamasına rağmen isteğe bağlı olarak uygulanmaktadır. Aşı ideal olarak 11-14 yaşlar arasında ve 2 doz olarak yapılır. 14 yaşından sonra ise 3 doz olarak uygulanmalıdır. Her yaşta uygulanabilir. Ancak ilk cinsel deneyimden önce yapılması daha uygun olacaktır. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve öncesinde herhangi bir ön teste gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarının herhangi bir belirtisi yoktur. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrol önem kazanmaktadır. Kanser oluştuktan sonra bile uzun süre belirti vermeyebilir.

Rahim ağzı kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Özellikle erken evrelerde hastalığın tedavi edilme şansı oldukça yüksektir. Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak ve sağlıklı beslenmek rahim ağzı kanserinden korunmada etkilidir.

Türkiye’de rahim ağzı kanser tarama programı olarak HPV testi uygulaması başlatılmıştır. HPV testi rahim ağzı hücrelerinde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir.

HPV testi ve smear için örnek alınması son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Alınan bu örnekler Ankara Ulusal HPV Laboratuarı’nda analiz edilir. Yüksek riskli HPV saptanırsa bu kişiden alınan smear örneğine de bakılır. Eğer HPV saptanmazsa smear örneğine bakmaya gerek kalmaz. HPV testi pozitif çıkan kişinin ileri testler ve tedavi için ilgili kadın hastalıkları ve doğum uzmanına ulaşması sağlanır. Burada kolposkopi adı verilen ve rahim ağzının büyütülerek incelenmesini sağlayan optik bir alet yardımıyla rahim ağzı incelenir. Anormal bir bulgu varsa biyopsi yapılır. Kanser öncesi lezyon saptanırsa küçük cerrahi işlemlerle tedavi edilir ve kanser gelişmesi önlenir. Rahim ağzı tarama testi Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standartları’na göre 30 yaşından sonra her 5 yılda bir yapılmaktadır

Rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır. İlimizde birinci basamak sağlık kurumlarından (İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri) ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır.

İlimizde Serviks Kanseri Farkındalık ayı kapsamında düzenlenen etkinlikler kapsamında KETEM tarafından düzenlenen etkinlikte halka ve sağlık çalışanlarına yönelik Sağlıklı Hayat Merkezinde Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi doktorlarından Op. Dr. Selçuk ERKILIÇ tarafından sunum yapılmıştır. Serviks kanseri hakkında tanı, tedavi ve korunma yolları hakkında bilgilendirme eğitimi yapılabilir.  Sigara, beslenme alışkanlıkları ve yaşam şartlarının kanser üzerine etkileri anlatılmıştır. 

  • ET179 (1).jpg
  • ET179 (2).jpg
  • ET179 (3).jpg
  • ET179 (4).jpg
  • ET179 (5).jpg
  • ET179 (6).jpg
  • ET179 (7).jpg