Aile Hekimliği
23 Aralık 2024

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni aile hekimliği yönetmeliği hakkında;  Aile hekimi  Dr HÜSEYİN NURETTİN BÜYÜKKAL ve Aile hekimi Dr. GÜLAY AYDIN Yaptıkları açıklamada; 

1-Yeni yönetmelik hakkında görüşleriniz neler? Bu yönetmeliğin aile hekimliği sistemine kattığı en önemli yenilikleri 
Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmelik, aile hekimlerimizin çalışma koşullarını iyileştirmeye ve toplum sağlığı hizmetlerini daha etkin hale getirmeye yönelik önemli adımları içermektedir. Aile hekimliği sisteminin daha verimli bir şekilde işlemesi ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedeflenerek, hekimlerimizin hem maddi hem de manevi koşullarında önemli düzenlemeler yapılmıştır.

            Aile hekimleri 4000 nüfusta tavan ücret aldıkları için ülkemizdeki toplam saglık harcamalarının %75’inden sorumlu kronik hastalıkların takip ve tarama islemlerine  yeterince vakit ayıramıyorlardı.

Yeni yönetmelikte aile hekimi başına kayıtlı maksimum nüfus 3500 ile sınırlanmıstır. Dolayısıyla ortalama 3000 nüfusu olan bir aile hekimi için günlük ortalama muayene sayısı 48 olarak hedeflenmistir. Bu hedef, sisteme yeni aile hekimi dahil oldukça her yıl azalacaktır.

           

            Kronik hastalıkların, gebe ve bebek izlemlerinin daha etkin takibi için ortalama nüfusun 2000’lere indirilmesi kaçınılmazdır.

 

2-Kronik hastalık takibinin önemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda yapılan düzenlemeler, hasta takibini ve hasta memnuniyetini nasıl etkileri

Kronik hastalık takibinin birinci basamak sağlık kuruluşlarında koruyucu hekimlik açısından mutlaka olması gerekir. Avrupa başta olmak üzere sosyo-kültürel seviyesi yüksek bir çok toplumda koruyucu hekimlik, birinci basamak sağlık kuruluşlarında olmaktadır. Bu yönetmelikle ülkemizde koruyucu hekimlik ve birinci basamak yeniden düzenlenmiştir.

Yeni yönetmelik, aile hekimliği sistemini toplum sağlığını daha geniş çapta korumayı ve geliştirmeyi desteklemektedir. Bu doğrultuda, kronik hastalık takibinin önemi daha da vurgulanmış, hekimlerimizin bu alandaki sorumlulukları artırılmıştır.

Yeni yönetmelikte de kayıtlı kronik hastaların takibinin %70 ’ ının basarı ile yapılması durumunda aile hekiminin maası 1.5 ile çarpılacaktır. Fakat hastalık  izlem ve takibinin hiç yapılmaması durumunda aile hekimi toplam maası 0.9 ile çarpılarak hesaplanacaktır. Bu durumda yapılmayan izlem ve takiplerden dolayı %10 kesinti uygulanmıs olacaktır.

 

3-Akılcı ilaç kullanımı konusunda Bakanlığımızın politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda hastalarınıza yönelik yaptığınız çalışmaları 

 

Akılcı ilaç kullanımı konusunda da aile hekimlerinin daha etkin bir rol üstlenmesi hedeflenmektedir. Bu düzenlemelerin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için hem teknik destek sağlamakta hem de sahada karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektedir.

Akılcı ilaç konusunda, endikasyon dışı gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Biz de hastalarımıza gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları gerektiğini anlatıyor ve onlara en doğru tedavi seçeneklerini sunmaya çalışıyoruz. Antibiyotik, agrı kesici ve mide koruyucu ilaçlara karsı direnç gelistirilmesinin önüne geçerek halk saglıgının korunması amaçlanmaktadır. Bilimsel çalısmalarda görülmüs ki; PPI tüketimi ile gastrointestinal kanser riskinde artıs arasında  2,09’luk oranla anlamlı bir iliski bulunmustur.

 

4-Maaş düzenlemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yapılan düzenleme, mesleki motivasyon ve performansı etkileri

 

Hekimlerimizin sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi durumunda, ödemeler arttırılmıştır. Aile hekimlerimizin emeğinin karşılığını alarak daha huzurlu hizmet sunmalarına imkan sağlayıp ,sağlık çalışanlarının motivasyonunu ve performansını artırıcı bir çalışma olmuştur.

Yeni tesvik ödemesi incelendiğinde ,hedef poliklinik sayısı 3000 nüfuslu bir aile hekimi için bu sayı yaklasık 48 olacaktır.48 ve üzeri basvuru için kesintisiz  ödeme yapılmaktadır.

 

5-Kasım ayından bu yana yenilikleri duyurması ve uygulamaya geçirmesi sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu süreç sağlık çalışanlarına olan bakış açısı  

            Yeni yönetmeliğin, halka duyurulması, aile hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının katılacağı toplantıların düzenlenmesi ve kişilerin iştirak etmesinin sağlanması, zaman içerisinde eksiklerin giderilmesi ile aile hekimi ve sağlık çalışanlarının, haliyle de vatandaşın yararına olacaktır.

 Sağlık Bakanlığı’nın bu yeni yönetmeliği, aile hekimliği sisteminde önemli bir dönüm noktasıdır. Hem hekimlerimizin hem de vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha fazla fayda sağlaması adına atılan bu adımlar, gelecekte daha sağlıklı bir toplumun temelini oluşturacaktır. Bu süreçte aile hekimlerimizin özverili çalışmaları ve vatandaşlarımızın desteği, sistemin başarısı için kritik bir öneme sahiptir.

.    .