Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23'ü doğum sonrası solunum durmasına bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de solunum durması(asfiksi) temel bir yenidoğan sorunu olmayı sürdürmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin anne karnı dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır.Solunumu durmuş bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir canlandırma hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan canlandırmada becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.
Sağlık Bakanlığı tarafından 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) ile ülkemizde; Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir.
İlimizde, 19-21 Haziran 2018 tarihlerinde İl Sağlık Müdürlüğümüzde gerçekleştirilen Yenidoğan Canlandırma Programı Uygulayıcı Eğitimimizde 48 kursiyer (Çocuk Uzmanı, Kadın-Doğum Uzmanı, Anestezi Uzmanı, , Pratisyen Hekimler, Asistan Hekimler, Ebe, Hemşire, Acil Tıp Teknisyeni ve Anestezi Teknisyeni) 3(üç) günlük eğitim sonunda yapılan teorik ve pratik sınavlar sonucunda sertifika almaya hak kazanmışlardır.
Yenidoğan Canlandırma Programı Uygulayıcı Eğitimi eğitimcileri olarak; Ankara Sağlık Müdürlüğünde görevli Hemşire Şazimet ARICAN, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Şule YOLCU, Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Dr. Ahmet ÖKTEM ve Ebe Sevinç GÜÇLÜ, Ankara Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Doç. Dr. Şerife Suna OĞUZ ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görevli Prof.Dr. Hasan ÇETİN, Doç. Dr. Gonca SANDAL katılmışlardır.
İlimizde Isparta Sağlık Müdürü Dr. Mehmet KARAKAYA^nın katkıları ile gerçekleştirilmiş olup, 21 Haziran 2018 tarihinde kursiyerlere sertifika takdim töreni ile son bulmuştur.
Ankara İlinden eğitim için gelen Sağlık Bakanlığı Eğitimcilerine Sağlık Müdürlüğümüz adına teşekkür eder çalışma hayatlarında başarılar dileriz.
Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimlerimiz İlimizin ihtiyaçları doğrultusunda Ekim ve Kasım Ayında tekrarlanacaktır.