Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Fazladan alınan kalorilerin yakılması için de bayram ziyaretlerini yürüyüşlerle yapmak sağlıklı olacaktır.
Bayramlarda besin tüketimimiz değişiyor. Normale göre daha fazla kalori, doğmuş yağ, kolestrol ve protein alıyoruz. Burada kronik rahatsızlığı olan bireyler daha dikkatli olmalıdır. Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Ayrıca pankreas, safra, karaciğer hastalarının kızartma türünde tüketimden özellikle uzak durmaları gerekmektedir. Sakatatlar yüksek kolestrol içeriği nedeniyle tüketimine ekstra dikkat etmek gerekmektedir.
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Kesilen hayvan etinin 1 gün dinlendirilip (birikmiş olan laktik asit nedeniyle)ertesi gün tüketilmesi gerekmektedir. Dinlendirilmeden tüketilen etlerin sindirim problemlerine neden olacağı unutulmamalıdır.
Demirden zengin kırmızı etler tüketilirken yanında bir C vitamini kaynağının bulunması demir emilimini arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bunu sağlamak için büyük bir porsiyon salata veya taze sıkılmış meyve suları en iyi tercihler olacaktır. Ayrıca salatalara sirke veya limon eklemek de yardımcı olacaktır.
Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etin iç kısmında kırmızı yer kalmayacak şekilde pişirilmelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Mangal şeklinde tüketilmek istenirse ateşle et arasında en az 15cm aralık bırakılmalıdır ve etler yakılmamalıdır.
Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısından önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3 ay süreyle saklanabilir.
Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.